Genk on stage gebruikt 200.000 herbruikbare bekers!

Genk on stage gebruikt 200.000 herbruikbare bekers!

Genk on stage gaat 1 ton plastic afval besparen

200.000 herbruikbare bekers: daarmee wil Genk on stage minstens een ton afval besparen. De stad Genk zet zo opnieuw een belangrijke stap om het gratis meerdaags muziekfestival Genk on stage duurzamer te maken. Deze editie worden aan alle buitentogen, op het volledige festivalterrein, herbruikbare bekers ingezet. Genk on stage is één van de grootste festivals in België dat met zulke bekers werkt. Alle eetstanden gebruiken overigens ook enkel duurzame verpakkingsmaterialen. Het festival vindt eind deze maand plaats op vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 juni.

Vanaf dit jaar volgt heel Genk on stage het voorbeeld van jongerenpodium Factor J vorig jaar door elke buitentoog met herbruikbare bekers te laten werken. Concreet worden er zo’n 200.000 bekers in omloop gebracht op het volledige festivalterrein. Zo bespaart het festival niet minder dan een ton plastic afval.  

Positieve evaluatie van Factor J als testcase

Schepen van jeugd Anniek Nagels: “Vorig jaar zijn we bij het jongerenpodium Factor J gestart met herbruikbare bekers bij wijze van testcase. Dit werd toen positief onthaald: het terrein was aanzienlijk schoner én het systeem werkte.” Dus werd besloten het systeem uit te breiden naar het volledige festivalterrein.

 Schepen van evenementen Lotte Trippaers: “Het is een ambitieus project, maar we willen als stad volop inzetten op duurzaamheid. De grootste moeilijkheden zijn de grootte van het evenement én het feit dat Genk on stage gratis is, en dus geen toegangspoorten heeft. Elke toog heeft aparte uitbaters en een aparte afrekening. Deze elementen samen maken het een complexe zaak.” De stedelijke diensten namen het project zelf in handen. Vanuit de samenwerkingsovereenkomst met Vlaamse afvalmaatschappij OVAM komt de nodige ondersteuning.

Systeem voor bezoekers: 1 euro voor een beker

Het systeem is voor bezoekers heel eenvoudig. Wie op Genk on stage een pint bier wil drinken, betaalt in het centrum 1 euro voor een eerste beker en krijgt 1 euro terug wanneer de laatste beker opnieuw ingeleverd wordt. Op Factor J wordt traditiegetrouw gewerkt met drankbonnen en betalen bezoekers een bonnetje extra voor een eerste consumptie. Bij inlevering van een lege beker krijgt een bezoeker ook daar 1 euro terug.

Verduurzamen van alle evenementen

Als dit project op Genk on stage een succes wordt, is dat voor de stad een extra motivatie om op andere Genkse evenementen ook met herbruikbare bekers te werken. Schepen van leefmilieu en duurzaamheid Gianni Cacciatore: “We zijn opgetogen dat we met alle betrokken diensten een groot stadsevenement als Genk on stage duurzamer kunnen maken. We hebben ons immers samen met OVAM geëngageerd om al onze evenementen te verduurzamen. Dit is een eerste grote stap in de goede richting.” Genk on stage treft nog andere maatregelen naar duurzaamheid toe. Zo gebruiken de eetstanden uitsluitend duurzame verpakkingsmaterialen, biedt de website een online forum om te carpoolen, wordt fietsen naar het festival aangemoedigd met de E-portemonnee, drinken alle artiesten kraantjeswater en probeert de organisatie productioneel het aantal leveranciers te beperken zodat hiervoor minder transport noodzakelijk is en verschillende ritten gebundeld kunnen worden.