DUURZAAM FESTIVAL

Duurzaam Genk On Stage, mede dankzij de hulp van OVAM, Fostplus en De Watergroep    

Genk On Stage is een topevenement met erg veel bezoekers. Het festival doet er dan ook veel aan om de impact van het evenement op het milieu zo klein mogelijk te houden. In 2017 maakte Genk On Stage daarom grote sprongen vooruit in het verduurzamen van het festival. Een overzicht:

  • 250.000 herbruikbare bekers en herbruikbaar cateringmateriaal!
    Waarom afval veroorzaken, als vermijden ook kan? Wij willen geen plastic tapijt meer na GOS. Daarom voerde GOS in 2017 herbruikbare bekers in aan alle buitentogen, op het volledige festivalterrein. Op die manier wordt minstens 1 ton plastic afval per editie bespaard. Genk On Stage is één van de grootste festivals in België die met herbruikbare bekers werkt. Je betaalt 2 euro voor een beker aan de togen en bij afloop krijg je 2 euro terug wanneer je de beker binnenbrengt. Helpen jullie ook bekers te verzamelen en afval te reduceren? #genkgaatvoorminder
  • Herbruikbaar cateringmateriaal voor de eetstandjes
    De eetstandjes van Genk On Stage doen ook inspanningen In deze editie van Genk On Stage gaan we nog meer het afval beperken door wegwerpverpakkingen te vervangen door herbruikbaar cateringmateriaal. Genk On Stage stimuleert de eetstanden om meer fingerfood aan te bieden of om herbruikbaar cateringmateriaal te gebruiken. Eenmalig gebruik van plastiek of karton zie je niet meer op ons festival. Ook hier betaal je 2 euro waarbord voor eetgerij, en dat krijg je terug bij het inleveren. Zorg jij ervoor dat je de afvalbakjes van jouw maaltijd terug inruilt? Wist je dat OVAM ons ondersteunt bij praktische uitwerking hiervan?

  • Energie
    De stad Genk gebruikt enkel groene energie, dus ook op Genk On Stage. Voor heel het festival worden maar twee generatoren voorzien. Ze worden bovendien alleen maar gebruikt als het echt nodig is, namelijk: als de stroom uitvalt.
  • Artiestencatering
    Voor alle artiesten backstage zorgt Genk On Stage voor lekkere en gezonde lokale voeding. Zo zorgen we steeds voor een korte voedselketen: alle voedingsproducten worden zoveel mogelijk bij lokale producenten gehaald.

  • Afval sorteren
    Door het gebruik van al het herbruikbaar materiaal zal er tot 60% minder afval zijn. Het afval wat dan nog overblijft wordt zo goed als mogelijk gesorteerd. Zo zal er naast restafval ook PMD verzameld worden. Sorteer je afval in deze bakken en help zo Genk schoon te houden. Ook sigarettenpeuken, servetten en andere materialen zijn de moeite om in de vuilbak te gooien!

  • Fietsen
    Kom met de fiets naar Genk On Stage en heb geen parkeerzorgen! Genk On Stage voorziet talrijke bewaakte fietsparkingen.

  • Transport artiesten
    Op Genk On Stage staan meer dan 100 artiesten. Voor het vervoer van de backstage naar alle podia maakt Genk On Stage zoveel mogelijk gebruik van elektrische wagens.
  • Toegangsbadges en –bandjes
    Alle artiesten en medewerkers krijgen altijd een toegangsbadge of -bandje. Dit jaar zullen de bandjes gemaakt worden van gereycleerd PET-materiaal. Dat is iets duurder in aankoop, maar beter voor het milieu. Alle beetjes helpen!
  • T-shirts medewerkers
    Alle medewerkers van Genk On Stage krijgen een duurzaam en fair trade T-shirt. Zo worden er op de T-shirts geen jaren of edities vermeld zodat eventuele overschotten ook bij een volgende editie gebruikt kunnen worden.
  • Beperking aantal leveranciers
    Genk On Stage probeert zoveel mogelijk offertevragen te centraliseren bij een beperkt aantal leveranciers, zodat leveringen efficiënter en gecentraliseerd kunnen verlopen. Op deze manier sparen we een aantal bestelbusjes en vrachtwagens uit die anders meerdere keren naar Genk moesten rijden.

  • Carpoolen
    Al eens gedacht om samen te rijden van en naar Genk On Stage? Dat is duurzamer en bovendien ook leuker!

  •  Gratis drinkwaterpunten Genk On Stage - Gekoeld kraanwater, vers getapt. Een duurzame én lekkere dorstlesser
    Samen met De Watergroep voorzien we op 3 plaatsen drinkbaar kraanwater: muur Jeugdcentrum Rondpunt 26, Grote Markt en de Dieplaan ter hoogte van het Stadhuis. Kraanwater is een kostbaar goed. We willen de waarde van water en het belang van duurzaam watergebruik meer uitdragen.

  • Cashless
    Laat je cash thuis! Aan de drank- en eetstanden kan je gewoon met je bankkaart betalen. Er moeten dus ook geen bonnetjes meer geprint worden. We proberen printen zoveel mogelijk te vermijden, daarom worden ook geen programmaboekjes gemaakt. Ook kan je een DOE ES GENK kaart opladen aan een van de kassa-units. Heb je toch cash bij de hand? Laat je cash dan opladen op een DOE ES GENK kaart.